Rotatorcuff

Rotatorcuffen som består av följande muskler

  • Subscapularis
  • Supraspinatus
  • Teres minor
  • Infraspinatur

hjälper till med att behålla axlar i en neutral position. När man sitter mycket vid datorn eller har ett arbete som kräver att armarna är framför kroppen blir det lätt så, att det blir en framårotation i axelpartiet och man får en sämre hållning. 

Muskelknutor kan också bildas lättare pga detta och det kan påverka nackmuskelaturen också. 

För att motverka detta är det viktigt att man strechar ut brösten och tränar upp ryggen och ser till att arbetsställningen förbättras . För att ha en "atletisk" hållning är ergonomin en stor bidrgande del. 

Idagens samhäller där teknologin styr så har detta blivit ett allmänt problem, dvs att fletal av mina patienter har detta. Och ger dem tipset att träna mycket rotatorcuff och stretcha regelbundet och som ovan att träna rygg specielt rodd. 

 

Klippet är från coachfilip på youtube.

 

Och han har otroligt bra klipp om andra muskler och dess övn ! 


Teknikens värld

Teknikens värld

idagens teknikvärld betyder att vi alltid måste vara uppkopplade med omvärlden, vi ska veta allt från det som händer i asien till savannen i afrika till kungahuset. Vi är så beroende av vår smartfone och / heller surfplatta att vi bär med oss den vart vi än går, jodå, till och med på toaletten.

Vad vi glömmer är dess effekt på oss människor, vi har den vid matbordet och glömmer bort att socialisera med vår familj och minnen från middagen består egentligen av delfinen som en norrländsk fiskare  fick med på bild, tragiskt nog är det, det enda som blir minnesvärd från middagen. 

Vi har alla suttit med våra telefoner i ställningar som har gjort att vi får ont i nacken, men har vi egentligen undrat varför vi får så ont ? 

 

Enligt Atlaskotan.net och Dr Kenneth Hansraj på surgical technology international så väger huvudet 5.5 kilo vilande på pelaren alltså ryggraden. 

  • 12 kilo ( 27 pounds) vid 12 grader
  • 18 kilo ( 40 pounds) vid 30 grader
  • 22 kilo (49 pounds) vid  45 grader
  • 27 kilo ( 60 pounds) vid 60 grader

Det sist nämnda är som att bära på ett barn, och kan ni då tänka er att bära på ett barn i ett par timmar i veckan ? 

många bäckar små säger man, vilket i detta fall betyder att om vi fortsätter att hålla på som vi gör kommer vi att öka sjukskrivningar, personal omsättning och öka pengaflödet till stora medicinföretag. men det allra värsta är att vi sätter vår egen hälsa, kropp i fara pga en telefon eller en surfplatta istället för att socialisera med vår familj och vänner !

Källa av fakta:http://www.atlaskotan.net/halsotips/332-anvand-din-mobiltelefon-pa-ratt-satt-och-minska-risken-for-nackbesvar