Kolhydrater - Sveriges nya skällsord!!

I dag blir det ett långt blogginlägg och eftersom jag tydligen uppdaterar var tredje månad, så kanske det får kompensera de veckor som jag inte skrivit något ???? Idag handlar min text om kolhydrater. Jag har nämligen fått nog av kolhydraternas oförtjänt dåliga rykte...

Jag fick frågan för ett par veckor sen om "jag undviker kolhydrater" när jag tackade nej till fikabröd. Jag svarade att några av mina bästa vänner är kolhydrater????, men jag undviker skitmat i största allmänhet. Sverige verkar nämligen tro att alla kolhydrater är av ondo!

Kolhydrater i godis, chips, kakor, glass, pizza och snabbmat är toppen om du undviker. Men du dör inte om du vid något tillfälle äter detta. Lovar... Om du inte sätter det i halsen, det kan vara farligt..

Däremot finns det väldigt bra kolhydrater som gör kroppen glad och humöret på topp. Eftersom Livsmedelsverket skrivit en bra text om detta (och mycket annat) så har jag valt att kopiera stora delar av denna text. Du hittar mer läsvärt på www.livsmedelsverket.se

Livsmedelverkets råd ligger dessutom som grund i mina rådgivningar. Jag anser att det är viktigt att rådgivningar gällande kost och hälsa baseras på mångårig forskning, inga kortvariga "hittepåstudier". Det är ändå människors välmående som jag i viss mån hanterar.

Varför behöver vi kolhydrater?
Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

Hur kan jag välja bra kolhydrater?
Vetenskapen visar tydligt att det är viktigt för hälsan att välja rätt sorts kolhydrater, precis som det är viktigt att välja rätt sorts fett.

Fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor, och fiberrik mat som grönsaker, frukt och baljväxter har en skyddande effekt mot cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ-2 diabetes. De hjälper också till att hålla en lagom kroppsvikt. Därför bör de kolhydrater man äter i första hand komma från sådana livsmedel.

Många skulle behöva äta mindre läsk, godis, glass och bakverk, som innehåller mycket socker men lite näring. Om man ofta äter mat med mycket socker ökar risken för att få karies, hål i tänderna. Äter man mycket mat med socker är det svårt att få plats med näringsrik mat som ger tillräckligt av vitaminer och mineraler, utan att man samtidigt får i sig mer energi än man gör av med.

Siktat spannmål som man gör vitt bröd och vanlig pasta av, innehåller mindre vitaminer och mineraler än fullkornsmjöl. Att äta mycket mat baserad på siktat mjöl, sockerrik mat och dryck kan göra det svårare att hålla vikten.

Hur mycket kolhydrater är lagom?
Det är lagom att 45–60 procent av den energi vi får från maten kommer från kolhydrater. För den som äter 2000 kilokalorier (kcal) om dagen motsvarar det mellan 250 och 300 gram kolhydrater. Av dessa bör högst 50 gram komma från tillsatt socker.

Så.. Nästa gång någon påstår att man blir gravt överviktig, eller dödligt sjuk av kolhydrater så vet du sanningen.

Ha en fin kväll ??

/Ann-Britt

Photo 2014-01-05 16 06 50

Logga in för att kunna kommentera.