Frusen Skuldra - Förstenad Axel

Frusen Skuldra - Förstenad Axel

Frusen skuldra, frozen shoulder eller stel/förstelnad axel är när man får ont i axeln och den efter en tid stelnar vilket leder till att  man får en sämre axelrörlighet. Anledningen är att ledkapseln som omger och stabiliserar själva axelleden drar ihop sig samt blir stel. Det kan ta ett par månader innan sjukdomen fullt utvecklas och därför märker man oftast av den väldigt sent. Frusen skuldra brukar läka ut av sig själv, men det tar lång tid. Från att besvären börjar till att de är fullständigt läkta tar två till tre år. Rehabilitering krävs efter sjukdomstid för att återfå full funktionalitet och rörlighet i axeln.

Symtom på frusen skuldra

Det första man märker när man blivit drabbad av frusen skuldra är att axeln göt ont vid berörning. Axeln blir med tiden mer stel och det blir även svårt att röra axeln Axelrörligheten begränsas kraftigt och det blir svårt med vardagssysslor och fysiskt arbete. De största besvären brukar uppenbara sig när man ska sova. Att ligga ner är det som gör mest ont.

Hur frusen skuldra behandlas

Den vanligaste behandlingsmetoden av frusen skuldra är en kombination av smärtlindrande läkemedel och regelbunden sjukgymnastik med fokus på att öka axelns rörlighet genom rörelseövningar. Sjukgymnast kan också ge smärtlinding i form av kyla,värme, akupunktur eller elektrisk nervstimulering.

Hos sjukgymnasten får man dessutom goda råd om hur man ska följa upp rehabiliteringen hemma, vilka övningar man ska utöva och vad man ska undvika.

Frusen skuldra - tre faser av sjukdomen

Oftast tar det mellan två och tre år att bli fullständigt frisk efter dess att man blivit drabbad. Processen brukar delas in i tre faser.

Under den första fasen upptäcker man sjukdomen. Stelheten ökar med tiden samtidigt som man upplever smärta i axeln.

Under den andra fasen upplever man väldig stelhet i axeln. Samtidigt begränsas axelrörligheten och man får svårigheter att röra axeln.

Under den tredje fasen börjar rörligheten i axeln återvända. Dock är axelrörligheten mycket sämre än dess innan sjukdomen uppstod.

Under hela sjukdomens process är det väldigt viktigt att jobba med rörligheten i axeln. Detta kan förkorta rehabiliteringstiden och se till så att du snabbare kan återgå till att göra de saker ditt axelproblem hindrat dig ifrån.

Förkorta din rehabiliteringstid och förenkla sjukprocessen med Smartstretcher

Logga in för att kunna kommentera.