Hej!
Idag är det sista skoldagen för detta år! Det avslutas med ett seminarium i glukos- och insulin-transport i cellerna för att använda glukos som energisubstrat. Det är även delvis vinklat mot diabetes typ 2 och övervikt. Väldigt intressant och lärorikt att förstå vad som händer på väldigt detaljerad nivå!
Jag håller även på att jobba med en föreläsning som handlar om golf och fysträning. Denna föreläsning kommer troligen hållas vid flera tillfällen under våren på Actic (Halmstad) för både medlemmar och icke-medlemmar. Jag sitter just nu och knåpar ihop den, och den är mestadels baserad på studier. Jag kommer även delvis väga in egna erfarenheter från mina 15 år på golfbanan och 10 år med elitsatsning.
För de som inte vet allt om min bakgrund så kan jag kort skriva lite om den här. Jag började spela som 9 åring hemma på Åland (Finland). När jag var 11/12 år så bestämde jag mig för att börja satsa på golfen. Det var en ren slump för jag spelade både fotboll och innebandy vid den här tidpunkten, som så många andra barn gör. Jag såg på TV en kille, minns tyvärr inte vem det var, som slog ett bunkerslag (detta var hösten 2003) och lade upp den till ca 0.5 meter. Jag sa rakt ut där och då - "det där skall jag också göra". När jag väl sagt det så bytte jag kläder och begav mig till golfbanan vid 19-tiden på kvällen för att genomföra mitt första träningspass på min långa resa till Europatouren, som då var mitt mål.
Jag jobbade på som en dåre hela hösten och vintern. Sommaren som kom blev den första som elitsatsande. Årsskifttet 2006-2007 kom jag sedan med i Finska landslaget (tjejer) och började min resa uppåt i karriären. 2008 krönte jag mitt slit med ett brons på Finska mästerskapen (damer) och silver & guld för juniorer. 2009 fick jag en enorm dipp och skadade ryggen svårt, muskelbristning under skulderbladet. Denna skada höll mig borta från bra spel till hösten 2009 men under sommaren spelade jag på smärtstillande och fick bl.a. med mig en 5e plats i EM-lag på hemmaplan i Finland och dessutom ett guld i Öspelen på Åland.
Jag kom aldrig riktigt tillbaka från denna skada och 2010 när jag var skadefri igen så satsade jag för hårt. Jag var myndig och bestämde över min egen träning vilket gjorde att jag tränade för hårt. Jag ville för mycket nu när jag var skadefri. Jag minns att jag skulle ta igen allt jag missat under året som skadad och tränade som en dåre. Med dåre menar jag ca 9h per dag minst 6 dagar per vecka (hela våren och sommaren).
Hösten 2010 åkte jag till USA och väl där tog min karriär en helt annan vändning. Jag spelade bra och var uttagen i laget varje tävling men jag mådde inte bra och var utbränd. På det hela blev jag mobbad och kränkt vilket gjorde att jag mådde dåligt. Jag fick avbryta mina studier och återvände hem i januari 2011. Jag repade mig aldrig från utbrändheten, tyvärr.
Baserat på mina meriter kom jag däremot in i Scandinavian School of Golf hösten 2011 här i Halmstad (idag Scandinavian School of Sports, www.scos.se). Jag fick nu utbilda mig - på svenska - mot golfen och slapp college och USA. Jag fick lära mig mycket nya saker och träffa tränare jag aldrig skulle träffat annars. Våren 2014 skadade jag mig i ryggen, mycket pga mitt slit på golfbanan i unga år. Jag fick en diskprolaps och har än idag mycket att jobba med men är idag nästan helt återställd. Tyvärr spelar jag inte så mycket golf som jag önskar jag kunde. Jag har däremot väckt upp ett nytt intresse för golf + träning.
Med hjälp av denna skola fann jag mitt nya intresse för golfarens fysträning och med detta nyfunna intresse bestämnde jag mig för att parallellt läsa Biomedicin inriktning fysisk träning. Med avslutade studier i golf-programmet 2014 och en kandidatexamen i Biomedicin 2015 så tog jag även min PT-licens 2014.
Nu läser jag Biomedicin men magisterprogrammet och är mer än någonsin intresserad av studier och liknande - bl.a. på golfare och läser en hel del vetenskap. Mycket av vetenskapen jag läser är också den jag själv förespråkar och jobbar med på mitt arbete med dig som golfare.
Jag rekomenderar verkligen Dig som golfare att komma till mina föreläsningar under våren 2016! Du kan lära dig mycket - dels från mina tabbar och erfarenheter men även från forskningen i stort! Jag återkommer med datum när det närmar sig!
// Jenny Häggblom