Nu är det jul igen en gång, dags att damma av julgransbelysningen, griljera skinkan, rulla köttbullar och klassiskern - inhandla de sista julklapparna!
Julen är en tid att samlas, äta god mat, ge/få fina och dyra julklappar och skratta till Kalle Anka och Svensson Svensson. Ett frosseri av godsaker. Det är inte några fel med att frossa i sig godsaker under julafton - så länge man låter bli resten av året & julhelgen. Men sanningen är ofta den, vi äter oss så mätta på julafton av alla godsaker (som också blir kvar) att vi dagarna efter får fortsätta att trycka i oss dessa saker - det är då en dålig vana vaknar.
Ett tips för att undvika att hamna i denna fälla; fällan av julgodis, revbensspjäll, sillar, nubbe och ris alá Malta, är att helt sonika resonera inom sig själv.
Mitt främsta tips är att fundera på: Vart är jag på väg och agerar jag utefter målet? Är du på väg mot ett mål? Är du nära? Gynnas målbilden av julens frosseri? Kan du sätta ord på vad ditt mål är så kan du också resonera dig fram om det är ett rimligt agerande att äta knäck, ischoklad, revben, grisfötter och ta nubben till sillen. För ett förtydliga mitt tankemönster skall jag ge två exempel:
1) En man, 40 år, lätt överviktig, skall skida Vasaloppet 2016. Han har tränat på bra hela sommaren och hösten, gått ner ca 15 kg och har ytterligare fördelar om han går ner 5 kilo till innan start. Har tidigare haft svårt med frestelser och sötsaker - faller gärna dit om han får tillfälle. Senaste 10 månaderna har han vart duktig och undvikit både öl och godis. Han har fått bättre matvanor och ett stabilare blodtryck.
2) Kvinna, 40 år, lätt övervikt, har inte några mål. Har lätt för att äta choklad och bakverk men är inte förtjust i fet mat i övrigt. Hon älskar julen och ser verkligen fram emot julledigheten med familjen.
Hur kommer dessa troligen agera?
1) Mannen kommer troligen att falla i godisträsket igen en gång. Trots sina 10 månader med diciplin kommer han troligen att börja plocka praliner ur Aladdin-asken för att senare måsta gå ner på det andra lagret. Han kommer nog gärna ta en öl eller två till maten också.
2) Hon kommer troligen att äta en och annan chokladpralin men undvika fet mat från julbordet. Hon kommer nog gå in för att äta sin skinka, lax och kanske långkålen.
Hur borde dessa två resonera?
1) Han borde fråga sig om han gynnas av allt frossande under julhelgen? Ställa sig själv frågor som: Kommer jag träna under julhelgen? Kommer jag få extra energi för att träna mera inför loppet? Kommer jag gå upp i vikt om jag äter detta? Mår min kropp och fysik bra av all julmat?
2) Hon borde för det första ha mål med livet. Det skulle kunna vara vad som helst. Vad vill jag uppnå? Vad skall jag satsa på? Finns det något jag vill göra kommande år som jag kan satsa emot? Det behöver inte vara svåra saker, men det bör vara mål.
Hur skulle dessa agera om de resonerade sunt?
1) Han skulle se nackdelen med sitt tillfälliga beteende och eventuellt också se ett mönster som kan bli svårt att bryta om han tillåter sig själv att frossa. Han skulle välja bort det som han har svårt för; fet mat, godis och ölen. Och istället hugga in på bättre alternativ som nötter, fisk, skinka, potatis och light julmust.
2) Hon skulle se fördelarna med målsättning och också få ut något konkret att göra här och nu.
Övervikten skjuter i höjden i Sverige. Andelen personer med "fetma" (BMI över 30) har mellan 2004 och 2013 öka från 11 till 14% av befolkningen. Andelen överviktiga 2014 var 42% av männen och 29% av kvinnorna. Orsakerna till övervikten kan debatteras i oändlighet men det jag listar som topp-3 är: 1) datorn och den smarta telefonen, 2) minskat intresse att socialisera och 3) mer tillgänglig snabbmat och halvfabrikat.
Under julen så går 7/10 svenskar i genomsnitt upp 2kg. Totalt ca 5 miljoner kilon läggs på under denna högtid. Man kan motverka detta individuellt genom att aktivt göra ett val. Att göra ett val kan vara ångestladdat men det brukar oftast resultera i positiva saker i slutändan.
Mina rekommendationer som kostrådgivare och personlig tränare är att under julen
Minimera intaget av choklad, knäck, kola, pepparkakor, sötad glögg, fet mat såsom rödbetssallad (färdigköpt), revbensspjäll, sillar med "kletiga" såser, prinskorv och julkorv samt ris alá Maltan Öka intaget av kål, ägg, svålfri julskinka, lax (omega-3), kokt potatis, rödbetssallad (hemlagad på kvarg), nötter, russin, färsk frukt (citrus = C-vitamin), lutfisk, sillar med klart spad, hemlagade köttbullar, knäckebröd, och hemlagad ris alá Malta (gjord på keso och kvarg). Öka mängden motion under julhelgen; ta en promenad till julkyrkan, ta en långpromenad innan jullunchen, gå på gympa-pass eller till gymmet när det är öppet, var aktiv genom att stå i större utsträckning etc.Jag kommer fira denna jul själv nere här i Halmstad. Jag har resonerat kring mitt eget julfirande - bortsett från beslutet att fira själv. Jag har ett stort mål under kommande år, mitt största mål sedan dess att jag spelade golf på elitnivå. Jag vill inte att en jul skall komma emellan mig och målet - alltså har jag resonerat så att jag kommer göra aktiva val för att fortsätta sträva mot målet och ha möjligheten att uppnå det. Mina val har fallit på att 1) träna på julaftonsmorgon, 2) äta optimerad mat efter träningen men med julfeeling, 3) gå till julkyrkan, och 4) köpa hem julmat som jag äter och inte mat som bara "ska finnas" på julbordet.
Ta dig en funderare du också? Är det värt att lägga på sig kilon och tillika öka risken för att hamna i dåliga vanor? Kontakta mig om du vill ha hjälp eller stöd i dina val!
God Jul önskar Jenny