Jag har alltid fascinerats över hur medier kan förvränga sanningar och åka med raka osanningar om livsmedel, hälsa, forskning och träning. Senaste i raden av osanningar är detta från tidningen Måbra:s hemsida - http://www.mabra.com/listan-sa-mycket-socker-innehaller-frukten/
Det sidan tar upp är mängden socker i våra vanliga frukter, och då socker i form av socker (alltså det vita, raffinerade och ohälsosamma socker vi har i köksskåpen). Det som däremot INTE nämns är hur mycket kolhydrater varje frukt innehåller.
Vad är socker?Socker är en disackarid som tillhör gruppen kolhydrater. Sackaros (socker) består av lika delar glukos som fruktos, alltså består socker till 50% av fruktsocker och till 50% av druvsocker. Socker innehåller inte vitaminer elle mineraler och bidrar därmed enbart med energi av snabb sort då det spjällks i kroppen relativt snabbt (den som ätit en sockerbit vet hur snabbt blodsockret stiger i kroppen).
ArtikelnÅter till artikeln från Måbra. Vad är det som är fel i denna? Jo, det som är helt uppåt väggarna är att artikeln beskriver den totala mängden kolhydrater per 100 gram frukt och INGENTING om den totala mängden socker per frukt.
Som ni säkert vet så består frukt av både vitaminer, mineraler och antioxidanter (i olika utsträckning beroende på frukt). Då kan man snabbt lista ut att frukten består av mera än bara socker (som ju är helt näringsfattigt). Om vi kollar närmare på några av de frukter som artikeln behandlar så kan vi snabbt se att detta är kvacksalveri:
Innehåll:Äpple består av 10.6 g kolhydrater, varav 3.38 g är sackaros.
Vindruvor består av 15.9 g kolhydrater, varav 0.3 g är sackaros.
Blåbär består av 9.1 g kolhydrater, varav 0.5 g är sackaros.
Listan kan göras lång....
ÖvrigtDet som dessutom förvånar mig är att värdena i artikeln (dvs det som artikeln behandlar som socker) inte stämmer överrens med Livsmedelsverkets näringsinnehållsdeklaration (som anses vara "the golden standard" för våra vanliga livsmedel) som handlar om mängden kolhydrater.
Det är väldigt förvånande hur en så stor tidning kan skriva och behandla något sådant som inte stämmer alls... Socker är något som inte är bra för oss - och frukt är något som är bra för oss, men här blandas allt ihop till en stor röra...
Så slutsatsen lyder - LITA INTE på magazin och tidningar om det inte finns en tydlig källhänvisning i artikeln. Finns det ingen källhänvisning så är sannolikheten att det är falskt/osant mycket större (observera också att artiklar kan skrivas med en källhänvisning men att då huvudkällan kanske är fel eller feltolkad, vanligt förekommande i kvällspressen).
KällorLivsmedelsverkets näringslivsdatabas - http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/
Tidningen Måbras hemsida - http://www.mabra.com/listan-sa-mycket-socker-innehaller-frukten/
Abrahamsson, Andersson, Becker och Nilsson (2006). Näringslära för Högskolan, femte upplagan. Liber förlag, Sverige. (http://www.bokus.com/bok/9789147053551/naringslara-for-hogskolan/)