En av våra idag mest populära dieter är den vars huvudfokus är livsmedel med lågt glykemiskt index, den så kallade GI-dieten.
Glykemiskt index är ett mått på hur snabbt ett livsmedel frigör energi och därigenom påverkar blodsockret. Ju högre GI-värde desto snabbare kommer sockret att absorberas och hormonet insulin att utsöndras. Detta innebär i praktiken en snabb höjning av blodsockret, ibland till och med en så kallad ”sockerchock”. Om denna insulinutsöndring inte tas tillvara som energi måste kroppen göra någonting annat med det – vilket i värsta fall leder till att det lagras som fett.
Livsmedel med lägre GI-värde däremot gör att upptaget av kolhydrater sker mer utdraget och bidrar i sin tur till ett jämnare blodsocker. Du slipper också dessa kraschar som gärna kommer efter det att sockret absorberats. Det är här du känner dig däst, orkeslös, och det är inte sällan man försöker kompensera detta tillstånd med ytterligare tillförd snabb (och tom) energi.
Kontentan är alltså att du bör inta livsmedel vars GI-värde är lägre för att hålla energinivåerna stabila. Till dessa livsmedel hör till exempel:
• Svamp
• Råa morötter
• Sojabönor
• Cashewnötter
• Kidneybönor
• Gröna linser
• Kornbröd med hela korn
• Råg med hela korn
• Potatis som är kokt, kyld och uppvärmd
• Fullkornsspagetti
• Spagetti på durumvete
• Vita bönor
• Bovetegröt
• Bovetebröd
• Gröna ärtor
Tips! Du kan också sänka en hel måltids totala GI-värde genom att pressa lite citron över.