5 tips för att hantera sämre motstånd

Fotboll ställer liksom många andra sporter stora krav på den mentala förmågan. I fotboll är det inte bara viktigt för individerna att hålla nerverna på plats, dessutom måste laget och ledaren fungera ihop på ett bra sätt. Under sommarens världsmästerskap hade Sverige hjälp av en idrottspsykologisk rådgivare av just denna anledning, och det kan mycket väl ha varit en avgörande faktor när det kom till att hantera utmaningarna på resan mot medaljen.

Jublet och det bronsfärgade dammet från ytterligare en resultatmässigt framgångsrik svensk fotbollssommar har nu lagt sig, och en inte fullt lika glamourös landslagsperiod inleds. Sommaren glider över i höst och ett pulserande VM-slutspel byts nu ut mot en annorlunda men väl så tuff utmaning: EM-kval.

Damerna inledde med att igår, trots tidigt underläge, vända och vinna klart mot ett defensivt välorganiserat Lettland på bortaplan. På torsdag den 5:e september är det även dags för herrarna att spela EM-kval och denna gång står Färöarna för motståndet. Färöarna ligger sist i grupp F medan Sverige ligger tvåa bakom Spanien. Det bör således vara en på förhand enkel match för Sverige. Som många idrottare och lag kanske känner igen är det dock sällan just så enkelt. Underskattning av motståndare kan leda till att det låser sig och inte sällan kan prestationen blir sämre mot svagare motstånd, vilket till stor del kan förklaras av mentala processer som sätter käppar i hjulet. Flow är ett begrepp många har hört talas om. För att uppnå flow och optimal prestation bör det finnas en balans mellan utmaningens svårighetsgrad och upplevd förmåga. I en sådan match som de svenska herrarna nu ställs inför är den sportsliga utmaningen säkerligen betydligt mindre än vanligt, vilket då kan komma att påverka upplevelsen av flow, och i förlängningen alltså landslagets prestation.

Hur kan Sverige, lag och idrottare som ställs inför en på förhand sämre motståndare då hantera detta? Vi ger 5 idrottspsykologiska råd utifrån vår expertis som du kan ha användning av framöver:

1. Höj utmaningen. Att spela mot sämre motstånd kan upplevas som något tråkigare varför det är lätt att, ofta oavsiktligt, dra ned på tempot för att hamna i rätt nivå av utmaning. Det brukar pratas om att lag "faller in i det sämre lagets tempo". Det är både rimligt och förståeligt att spelarna inte är lika "taggade" inför en match mot sämre motstånd, och det kan alltså påverka vilken ansträngning som beräknas krävas för vinst. I sådana lägen kan det därför vara fördelaktigt att försöka acceptera att "tagget" inför match inte infinner sig och ändå spela sitt eget spel, och fortsätta göra rätt typ av ageranden på planen trots att det kanske inte känns som att det behövs. Om motståndet inte framstår som utmanande kanske det finns delar i sitt eget spel som spelarna kan fokusera på och utmana sig själva i?

2. Följ planen. När det uppstår problem under matchen är det lätt hänt att det följs av stor frustration. Då finns det risk att spelarna börjar agera annorlunda på grund av ett mer kortsiktigt tänk. Många börjar istället överkompensera och gå utanför sina egentliga uppgifter, andra gömmer sig och vill hellre ge bollen till någon av stjärnspelarna och i vissa fall kan problemen leda till att den ursprungliga matchplanen överges helt. Självklart kan det vara bra att ändra sin taktik ibland, men i sådana lägen finns det en risk att det blir som en konsekvens av ett för kortsiktigt tänk, styrt av stundens känslor vilket kan leda till att resultatet blir något som inte alls liknar lagets spelidé eller identitet, vilket sannolikt kan skapa ännu mer osäkerhet.

3. Bedöm sannolikheter, inte resultatet. Bara för att laget inte gör mål omedelbart, missar flera lägen på rad eller att motståndarna skapar målchanser måste inte det betyda att Sverige gör en dålig match. Hur väl ett lag presterar i en match beror ofta på sannolikheter. Om sannolikheten är 30% att sätta en klar målchans kan det innebära att vissa matcher sätts inga sådana lägen alls och i vissa matcher sätts alla. Samma sak med speluppbyggnad. Om laget har ett bollinnehav på 80% innebär det per definition att laget har mer av bollen, vilket innebär en större risk för att vissa passningar går fel. Om vi leker med tanken att ett lag i snitt slår bort 5% av sina passningar kan slumpen göra så att en betydande del av dem felen sker i första halvlek, medan det mycket väl kan fungera ypperligt i andra halvlek. Sverige bör fråga sig om spelet faktiskt är dåligt och om något bör förändras, eller om det kan vara slumpen som gjort att det blivit ett högre antal missar just nu.

4. Acceptera tankar. Det är lätt och naturligt att det i matcher där laget förväntas vara favorit uppstår katastroftankar och inre, otäcka scenarier över vad som kan gå fel. Det kan handla om vad tidningarna kommer skriva, vad fansen kommer tycka och vad som kommer ropas hemma i TV-sofforna. Dessa är sällan till hjälp och kan påverka ens ageranden på planen. Spelaren kan då vara hjälpt av att acceptera att dessa tankar och bilder kommer, istället för att försöka trycka bort dem (då sådana försök ofta bara leder till ännu fler katastroftankar) samt fortsätta göra de önskvärda aktionerna på planen.

5. Fortsätta hjälpa varandra. Det är väldigt lätt att i motgång eller vid hög press börja vända sin egen besvikelse och frustration mot sina medspelare, speciellt i en sådan match som bara måste vinnas. Det kan vara bra att vara vaksam på detta och istället fokusera på att hjälpa varandra ännu mer på planen genom konstruktiv feedback och att peppa varandra att fortsätta följa matchplanen.



Referenser: Csikszentmihalyi, M. (1997). Finding flow: The psychology of engagement with everyday life. Basic Books.

Plessner, H., & Haar, T. (2006). Sports performance judgments from a social cognitive perspective. Psychology of sport and exercise, 7(6), 555-575.

Logga in för att kunna kommentera.