Stakning är den teknik det snackas mest om när det pratas längdåkning och rullskidåkning och det är med all rätt. Om vi tittar tillbaka 30 år i tiden så har stakningen förändrats en hel del. Eller om ni frågar mig, det går knappt jämföra då med idag.
Aktivera stakmusklerna med skidspecifik planka. Viktigt att komma fram med höften samtidigt som ni spänner armar, rygg och mage. Perfekt uppvärmning innan ni börjar rulla!
Viktigt att tänka på
1. Det är viktigt att du tränar på tajmingen mellan kroppen och armarna så att stavisättningen kommer när man är som högst i rörelsen.
2. Nästan all kraft kommer från bålen och den kommer i stavtaget första del.
3. Du ska ha tyngden på framdelen av foten, då får du mer kraft neråt/framåt i stakningen.
4. I stakningen fäller du dig framåt och detta med hjälp av en lätt böjning på knäna, samtidigt som du böjer dig i höften.
5. Glöm inte att koppla med muskulaturen i ryggen. Detta gör du när du vinklar ut armbågarna lite lätt från kroppen. Tänk dig att du ska “häva dig upp”, exempelvis som en chins.
Stakning på platten:
Här kan du jobba med de stora rörelserna. Upp med höften och fram med kroppen. Stavisättningen kommer här längre fram.
Stakning i backe:
Här är det segare att jobba med de stora rörelserna. Kom in med armarna, stavarna närmare bröstet och använd benen som gångjärn. Stavisättningen hamnar längre bak och stavarna vinklas mer ju brantare backen är.
film och mer tips hittar du på http://vasacoachen.nu/